Kvalitné matrace

logo vyrobene na slovensku
svg icona Poradenstvo

Poradenstvo
Bezplatné konzultácie

svg icona Doprava

Doprava
nad 200€ zadarmo

svg icona Bezpečný nákup

Bezpečný nákup
30 dní na vyskúšanie

Zmeňte Vašu spálňu

Spálňa je miestnosťou, ktorá by pre každého človeka mala predstavovať oázu pokoja na konci rušného dňa. Mala by byť miestom pre pocit komfortu, pohody a bezpečia, kde dokážete najlepšie oddychovať a relaxovať. Je dôležité, aby spálňa evokovala pokojnú atmosféru a pocit súkromia, predsa len v nej trávime tretinu života a tiež začíname a končíme naše dni. My vám prinášame zopár tipov ako si môžete zariadiť svoju spálňu štýlovo a zároveň maximalizovať útulnosť.

7 krokov k útulnejšej spálni

Posteľ s čelom je stredobodom spálne

Posteľ predstavuje základ celej spálne a je to ten najdôležitejší prvok, ktorý určuje atmosféru celej miestnosti. Prečo si vybrať posteľ s čelom? Posteľ, ktorá má čelo nielen dodá spálni charakter, ale slúži ako bariéra medzi nami a chladnou stenou, operadlo a tiež nás chráni pred nárazom hlavy do steny.

K posteli a perfektnom odpočinku v nej neodmysliteľne patrí aj kvalitný a vhodný matrac. Ako si vybrať matrac podľa Vašich preferencii nájdete v tomto článku:

Použite prírodné materiály

Možností je nekonečno, či už zvolíte drevenú podlahu, nábytok, posteľ z masívu, či doplnky, tieto materiály vašej spálni dodajú hrejivý nádych a miestnosť tak bude pôsobiť teplejším dojmom. Dôležité je ladiť prvky do jedného odtieňa dreva, aby všetky materiály boli v harmónii. Pri dnešných trendoch recyklovaných a recyklovateľných prvkov v interiéri je použitie prírodných materiálov skvelé riešenie.

Nebojte sa farieb

Atmosféru spálne dopĺňa celková farebnosť miestnosti. Či už sa jedná o farbu steny, nábytku alebo doplnkov, je ideálne tieto prvky zladiť tak, aby miestnosť pôsobila harmonicky a farby boli v rovnováhe. Bielou farbou stien nič nepokazíte, ale pre niekoho môže biela farba v spálni pôsobiť príliš chladne. V tomto prípade zvoľte béžovú ako teplejší odtieň a tak neuberiete miestnosti jej hrejivú atmosféru a zároveň zachováte jemnosť ako pri bielom odtieni. Zelená farba v ktoromkoľvek odtieni predstavuje novodobý trend, najmä pre jej upokojujúce účinky na okolie.

Síce je pravdou, že pre menšie spálne je vhodné zvoliť svetlejšie farby, ktoré miestnosť opticky zväčšia, ale ak na vás zapôsobila tmavšia, ale elegantná farba, netreba sa báť. Správne zariadené a zladené spálne v tmavých odtieňoch dokážu pôsobiť veľmi elegantným a tajomným dojmom. Pri tejto farebnej variante je však dôležité aj osvetlenie, ktorého umiestnenie je potrebné dôkladne premyslieť.

Hľadáte riešenie, ktoré bude zahŕňať jemnosť a čistotu svetlej spálne, ale túžite po výraznom statement kúsku, ktorý sa bude vynímať vo vašej spálni? Porozhliadnite sa po tapete, sú totiž znova in! Tapetu odporúčame umiestniť spravidla na stenu, na ktorú dopadá najviac svetla, ale netreba sa báť ju umiestniť aj inde. Pokiaľ je vaša posteľ alebo čelo vašej postele fádne a nevýrazné, skúste nájsť tapetu s dominantným vzorom či farbou a aplikujte ju práve na stenu, o ktorú sa posteľ opiera.

Posteľná bielizeň maximalizuje útulnosť

Či už zvolíte prírodný ľanový materiál bez vzoru so skvelou priedušnosťou alebo komfortnú bavlnu s netradičným designom, je to len na vás. Obliečky by mali byť pohodlné a mali by sa páčiť hlavne vám, vy sa do nich totiž budete každý večer ponárať. V zimných mesiacoch siahnite aj po hrejivých obliečkach z mikroplyšu, ktoré vás pohodlne zababušia.

Nič však nekričí „pohodlie“ viac ako posteľ plná zaujímavých vankúšov. Či už preferujete veľké vankúše s jednoduchým vzorom alebo viac menších z huňatého materiálu príjemného na dotyk, nič vám nedodá väčší dojem mäkkosti a útulnosti. Nebojte sa ani kombinovať materiály, či veľkosti, dolaďte ich podľa farebných tónov spálne a máte vyhraté.

Poslednú bodku za „oblečením“ postele dodá ten správny prehoz alebo pléd. Tento prvok nielen chráni obliečky pred prachom, ale dodá posteli ten správny šmrnc. Prehoz v neutrálnej farbe z látky bez vzoru a textúry dodá posteli hotelovú eleganciu a upravený dojem. Moderné sú však aj prehozy z vlny a kožušiny, ktoré nielen vyzerajú perfektne esteticky, ale dodajú aj maximálny pocit pohodlia.

Všetky spomínané prvky si sezónne obmieňajte. Vaša spálňa nebude nikdy pôsobiť nudným dojmom a vy budete príjemné naladení na každé ročné obdobie zmenou farieb, vzorov a hlavne materiálov.

Prvý krok z postele

Nikto nemá rád, keď ráno vstane z postele a bosé nohy mu pristanú na studenú podlahu, či dlažbu. Krajšie vykročenie z postele Vám zaručí koberec s vyšším vláknom. Voľba vkusného a kvalitného matraca len znásobí pocit útulnosti v miestnosti. Pokiaľ väčšie koberce nie sú váš šálok kávy, uprednostnite aspoň menšie kožušinové koberčeky po stranách postele.

Nie je svetlo ako svetlo

Ako sme už spomínali v predchádzajúcom článku s názvom Ako optimalizovať spánok, výber svetiel do tejto miestnosti je obzvlášť dôležitý. Keďže vystavovanie sa umelému svetlu vo večerných hodinách nie je prospešné pre zdravý spánok, pri výbere svetiel a svietidiel teda stavte na prirodzenejšie osvetlenie. Zvoľte si svetlo teplého odtieňa a svietidlá a lampy umiestnite skôr lokálne - ku posteli, na nočný stolík či k nábytku. Vyhýbajte sa ostrému a chladnému svetlu, ktoré môže skaziť celkovú pokojnú atmosféru spálne a dokonca aj narušiť váš spánok.

Dekorácie – menej je viac

Spálňa je miestnosťou, ktorá má vyžarovať kľud a pokoj, práve preto nie je miestom pre zbytočné predmety, ktoré môžu pôsobiť rušivo. Vyberajte si preto doplnky a dekorácie neutrálnych farieb, ktoré jemným spôsobom skompletizujú pokojnú a osobnú energiu miestnosti. Skúste napríklad pridať zopár rodinných fotografii v jemnom rámiku, neutrálny obraz, elegantnú sošku, či vkusné zrkadlo, ktoré spálňu opticky zväčší.

icona pruznost matraca

Pružnosť

icona priedušnosť matraca

Priedušnosť

icona hygiena matraca

Hygienickosť

icona životnosť matraca

Životnosť

icona zdravie matraca

Zdravotnosť

icona eko matraca

Ekologickosť

Náhodné produkty

pružinové matrace
logo pruzinové matrace

Slovenské pružinové matrace sú matrace pre ľudí. Jednoduché, prehľadné a zrozumiteľné s bezkonkurenčným pomerom ceny a kvality.

logo bankomatove karty
Top