Kvalitné matrace

logo vyrobene na slovensku
svg icona Bezpečný nákup

Bezpečný nákup
30 dní na vyskúšanie

svg icona Poradenstvo

Poradenstvo
Bezplatné konzultácie

svg icona Doprava

Doprava
nad 200€ zadarmo

Čistenie matraca

Neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o matrac je aj jeho pravidelné čistenie, či už povrchové alebo hĺbkové. Stav čistoty matraca môže ovplyvniť naše zdravie a keďže v posteli každý človek trávi pomerne dosť času, je potrebné sa o túto čistotu aj primerane starať. V našom článku vám priblížime pár krokov, ktoré vám zjednodušia čistenie matraca a odstránenie neželaných škvŕn od potu, krvi, moču, či nápojov.

Prvým krokom pri čistení matraca je stiahnutie plachty, posteľnej bielizne, chrániča matraca a aj samotný poťah matraca, ak je prispôsobený na pranie v práčke. Všetky tieto poťahy a posteľnú bielizeň operte v práčke

Následne prichádza na rad odstránenie povrchových nečistôt nachádzajúcich sa na matraci. Na to použijeme vysávač s hlavicou na čalúnenie a povysávame celú plochu matraca vrátane bokov, čím z matraca odstránime prach, vlasy, čiastočky kože a roztoče

Na rad prichádza čistenie škvŕn z matraca. Keďže ľudské telo môže cez noc vyprodukovať  viac ako jeden liter potu, najčastejšie na matraci nájdeme práve tieto potné škvrny. Takže keď na matraci zbadáme tieto povrchové fľaky, dokážeme ich ľahko odstrániť. Poškvrnený matrac posypeme sódou bikarbónou, ktorú do matraca jemne zapracujeme kefkou. Sódu bikarbónu na matraci nechávame pôsobiť minimálne polhodiny, v prípade rozsiahlejšieho znečistenia matraca pokojne aj niekoľko hodín. Sódu bikarbónu následne povysávame vysávačom.

Pokiaľ chcete svoj matrac vyčistiť naozaj hĺbkovo, odporúčame aj čistenie parným čističom. Vysoká teplota pary, ktorá dosahuje až 110°C zaistí zneškodnenie baktérii a parazitov. Ak sa rozhodnete pre tento typ čistenia, je nutné následne nechať matrac naozaj poriadne vyschnúť.

 

Ako si poradiť s odolnejšími škvrnami?

 

Znečistenie matraca krvou

Pri znečistení matraca práve krvou je potrebné pokúsiť sa škvrnu odstrániť v čo najkratšom čase. V tomto prípade bude vašim najlepším pomocníkom studená voda. Čerstvé škvrny od krvi odstránite navlhčenou handričkou a poklepkávaním postihnutého miesta. Práve použitie studenej vody zabráni zrazeniu krvi a jej hlbším preniknutím do vlákien. Ak sa vám týmto spôsobom škvrnu vyčistiť nepodarí, siahnite po jemnom pracom prostriedku alebo zmesou vody s kypriacim práškom. Pri odstraňovaní škvŕn od krvi je dôležité, aby ste škvrnu začali čistiť od okraja smerom k stredu znečistenej plochy, aby sa fľak ďalej nerozširoval.

Škvrny od moču

Nepríjemné prekvapenie v podobe škvŕn od moču na matraci nám môžu spôsobiť deti či domáci miláčikovia. V obidvoch prípadoch postupujeme hlavne rýchlo a tak, že na moč najskôr použijeme papierovú utierku, ktorá dokáže absorbovať väčšinu vlhkosti. Následne tento proces opakujeme navlhčenou handrou, ktorou sa pokúsime odstrániť zvyšok nečistôt. Ani rýchla reakcia pri nehode tohto typu nám nezaručí, že na matraci predsa neostane žiadny fľak. Samotný fľak od moču je možné octovou vodou, šťavou z citróna, či čistiacim prostriedkom s obsahom alkoholu, ktorý tiež napomôže k dezinfekcii miesta. Jeden z prostriedkov aplikujte na škvrnu, nechajte minimálne 30 minút pôsobiť a jemne vyčistite kefkou alebo handričkou. Aj po tomto čistení ešte odporúčame aplikovať na miesto, kde bol fľak dezinfekčný prostriedok, ktorý eliminuje baktérie.

Nápoje v posteli

Niektorí možno radi začínajú svoje ráno kávičkou v posteli, či deň ukončujú lahodným pohárikom vína pre spaním a môže sa stať, že sa nápoj vyleje na matrac. Ak sa nám podarilo rozliať kávu, škvrnu po tomto nápoji jednoducho dokážeme vyčistiť perlivou minerálnou vodou. Ak by sa vám škvrnu nepodarilo kompletne vyčistiť minerálkou, dokážete ju účinne dočistiť napríklad liehom.

V prípade, že sa stane nehoda s  vínom, rýchlym riešením je soľ. Na škvrnu nasypeme štedrú dávku soli, necháme pôsobiť 15 minút, počas ktorým soľ absorbuje vlhkosť a farbu vína. Ak po tomto čistení ostal ešte svetlý fľak, dá sa efektívne dočistiť minerálnou vodou, tak ako v prípade škvŕn od kávy.

Ťažší oriešok predstavujú škvrny od červeného vína, ktoré bývajú intenzívnejšie a trvalejšie. S takouto škvrnou si vieme poradiť aplikovaním octového či citrónového roztoku priamo sa škvrnu. Čistiaci roztok je ideálne naniesť pomocou rozprašovača. Ak ho však nemáte k dispozícii, postačí aj handrička nasiaknutá týmto roztokom.

 

icona pruznost matraca

Pružnosť

icona priedušnosť matraca

Priedušnosť

icona hygiena matraca

Hygienickosť

icona životnosť matraca

Životnosť

icona zdravie matraca

Zdravotnosť

icona eko matraca

Ekologickosť

Náhodné produkty

pružinové matrace
nazov matraca

Bonnell Medium Hard

od 220 €
logo pruzinové matrace

Slovenské pružinové matrace sú matrace pre ľudí. Jednoduché, prehľadné a zrozumiteľné s bezkonkurenčným pomerom ceny a kvality.

logo bankomatove karty
Top